El FB Montcada segueix amb la seva aposta per la inclusió de persones amb diversitat funcional. Després de crear diferents conjunts aquesta temporada amb persones amb diversitat funcional i amb discapacitat auditiva, l’entitat de Montcada i Reixac ha tancat un acord de col·laboració amb la Fundació Adimir.
Per conèixer tots els detalls, Temps Afegit ha parlat amb Carolina Ibáñez, presidenta d’Adimir, i Daniel Busquets, director esportiu de FB Montcada. Tots dos expliquen com va sorgir la idea, com serà el projecte i quin benefici pot ocasionar per totes dues parts.
Com va néixer el projecte ‘Creo en ti’?
Daniel Busquets: “Des de sempre he tingut molt clar que l’esport ha de ser una eina per ajudar a qualsevol persona a poder realitzar-lo sense cap mena d’impediment. Aquest és l’origen de tot”.
Carolina Ibáñez: “El projecte neix per la generositat, inquietud i el desig del FB Montcada d’incorporar a usuaris amb diversitat funcional en els seus equips. El FB Montcada comparteix aquesta idea amb la Fundació Adimir i la fundació es mostra encantada de fer conjuntament un projecte soci-esportiu-terapèutic que pretén utilitzar el futbol com a eina d’inclusió i socialització”.
En què consisteix? Com es posarà en marxa i quines fases seguiran?
Carolina Ibáñez: “Consisteix a fer sessions soci-esportiu- terapèutiques amb els infants i joves d’Adimir en el camp de futbol de La Ferreria. En aquestes sessions estaran membres de l’equip d’entrenadors del FB Montcada i el director del CAID Montcada d’Adimir amb els alumnes de la universitat que col·laboren amb Adimir fent els seus TFG o TFM. Aquests alumnes en pràctiques, pertanyen als graus de psicologia, psicopedagogia i logopèdia. Estan fent les seves pràctiques en Adimir i coneixen als usuaris i usuàries. La idea és que la sessió d’entrenament esportiu es vegi reforçada pels professionals d’Adimir i que actuessin sobre el terreny, donant pautes de com interactuar amb els usuaris amb discapacitat, segons les característiques de cada un”.
Hi ha previstes accions més enllà dels entrenaments i la seva integració en la pràctica esportiva?
Carolina Ibáñez: “Sí. Els usuaris que participen en el projecte, en la seva major part tenen TEA (trastorn de l’espectre autista). Això vol dir que tenen problemes per a les relacions socials i per a la comunicació. En aquest sentit l’equip tècnic d’Adimir anirà donant pautes a l’equip del FB Montcada per indicar com s’han de treballar les relacions socials. També elaborarà material des d’Adimir per treballar les tècniques alternatives o augmentatives de la comunicació dels infants i joves que ho necessitin perquè el projecte també sigui accessible en l’àmbit de la comunicació”.
El nom ‘Creo en ti’ ja diu molt, oi? Creure en els nens i nenes, creure en la força integradora que té l’esport i com heu cregut una entitat amb l’altre. La confiança és clau en l’èxit d’aquesta col·laboració?
Daniel Busquets: “Sí, des del FB Montcada treballarem juntament amb Adimir, per poder oferir-los les millors condicions, perquè els nens/es gaudeixin totalment de l’activitat”.
Carolina Ibáñez: “Molt. Les dues entitats creiem en els participants. Creiem que tenen moltes més capacitats del que pugui semblar prèviament, i el nostre objectiu és ajudar-los perquè les puguin desenvolupar. Estem segurs que els resultats superaran totes les expectatives”.
En un moment complicat com l’actual, marcat per la pandèmia, poder tirar endavant un acord així és encara més encoratjador per vostès?
Daniel Busquets: “És molt important, ara més que mai. Poder estar a prop de les persones que ens necessiten i ajudar-les en tot el que puguem”.
Carolina Ibáñez: “És clar. Ara cal treure la força de la unió de les dues entitats. Units no sumem: multipliquem!”.
Que pot aportar aquest projecte als nens i nenes d’Adimir? Com ha estat la seva reacció després de conèixer aquesta nova oportunitat?
Carolina Ibáñez: “Aquest projecte aporta igualtat d’oportunitats i dignitat a tots els seus participants. Els infants, joves i les seves famílies estan molt entusiasmades amb el projecte. En aquest sentit, igual d’il·lusió o més tenim les persones implicades en l’organització i realització”.
Fa uns anys, va explicar-nos que el seu somni era crear un equip inclusiu de nens i nenes. Podem dir que ja l’ha complert?
Daniel Busquets: “Encara tinc molta més feina que fer i seguir ajudant a més persones a que puguin venir a la nostra entitat a poder gaudir d’aquest esport. El proper projecte que ja estic treballant en això és poder tenir un equip de persones amb Síndrome de Down”.
Com és possible que no existís una col·laboració d’aquest tipus a Montcada i Reixac?
Carolina Ibáñez: “Normalment és Adimir qui es dirigeix a les entitats per proposar col·laboracions i les entitats de vegades accepten i altres no. Aquest no arriba per diferents motius: no s’han sentit preparats per anar endavant, o pensaven que no disposaven de recursos o mitjans, etc. El FB Montcada és la primera entitat de Montcada que s’ha dirigit a nosaltres per proposar-nos aquesta col·laboració. Cosa que valorem i agraïm”.
La Fundació Adimir és una de les més importants de Montcada i Reixac. Des de l’any 2000 heu ofert suport i heu atès les necessitats especials de les persones amb discapacitat física, intel·lectual o sensorial del municipi. Que els suposa obrir aquesta nova via/oportunitat en l’àmbit de l’esport?
Carolina Ibáñez: “Ens suposa recollir un fruit que portem sembrant fa vint-i-un anys. Sempre treballem per demostrar els beneficis que té la inclusió de les persones amb discapacitat en el món ordinari, i que els beneficis són iguals per a les persones amb discapacitat com per a les persones sense discapacitat. Tots guanyem amb la inclusió”.
Aquest acord pot incentivar que altres entitats esportives vulguin col·laborar i formar part del projecte?
Daniel Busquets: “Espero que sigui així i moltes altres entitats s’involucrin en aquests projectes tan importants per ajudar a moltes persones”.
Carolina Ibáñez: “Per la nostra part estem oberts a qualsevol mena de col·laboració. De la mateixa manera que estem oberts i interessats a ser nosaltres els que ajudin i col·laborin en altres entitats. Les persones amb discapacitat necessiten ajuda, però també poden ajudar, i molt. Només cal creure en elles”.